Retour

Zostań w domu z obwarzankiem!

Zostań w domu z obwarzankiem!

kosz z obwarzankami
Żywe Muzeum Obwarzanka w Krakowie przedstawia pomysł na zabawę z dziećmi, a jednocześnie sposób na tęsknotę za smakiem obwarzanków.

Własnoręcznie zrobiony obwarzanek smakuje najlepiej na świecie! 

SKŁADNIKI
DOMOWY OBWARZANEK DLA 4 OSÓB
375 g mąki pszennej
15 g drożdży
½ łyżki cukru
1 łyżeczka soli
25 g masła
60 ml ciepłej wody
sezam/mak/sól

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże rozkruszyć z cukrem. Wymieszać z ciepłą wodą. Zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać z solą. Rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia.
Połączyć zaczyn z mąką i masłem. Wyrobić, gdy za gęste dodać nieco letniej wody. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywać niewielkie kulki i palcami formować z nich wałeczki (sulki). 2 wałeczki należy zapleść jak warkocz, zlepiając na końcach i formując z nich obwarzanka.
W szerokim garnku zagotować wodę. Każdy obwarzanek zanurzyć w gorącej wodzie na paręnaście sekund, po czym wyłowić, odsączyć i wyłożyć na blaszkę.
Obsypać makiem, sezamem lub solą.
Piec 20-30 minut w temperaturze 180-190°C na złoty kolor

Źródło: https://www.muzeumobwarzanka.com/

 

 

Lire Lire